Followers

16 May 2012

KHASIAT BUAH-BUAHAN

 
Hari ni kita cerita pasal khasiat buah-buahan pula. Buah-buahan ni banyak khasiatnya yang kita tak tahu. Jom kita tgk khasiat buah-buahan.


Tembikai



Tembikai mengandungi banyak air, menghilangkan dahag, juga mengandungi glutathione yang menggalakkan sistem kekebalan.Ia mengandungi kalium dan vitamin C. Ia juga merupakan sumber lycopene, Membersih dan mengalihkan bahan padat cair, melembabkan bahagian otak dan seluruh badan. Dicerna dengan lebih mudah dan meningkatkan kemungkinan untuk gemuk. Ia adalah ubat diuretik yang baik yang membantu pengalihan nephroliths


Betik


Betik kaya dengan vitamin A, vitamin C dan juga kalsium. Selain itu terdapat kalsium, besi, tiamin, riboflavin dan niasin dalam betik. Jumlah kalorinya sangat rendah. Kesemua nutrien yang terdapat di dalam sebiji buah betik dapat membantu mengurangkan risiko kanser, penyakit jantung dan strok.



Pisang
Pisang mengandungi kuantiti kanji yang besar dan ini baik untuk penyakit gastrointestinal tract. Pisang yang masak elok dimakan tetapi tidak pisang mentah, kerana jika dimakan ia mungkin membahayakan kesihatan




Oren


Ambilkan 2 hingga 4 biji oren dalam sehari dapat membantu menjauhkan selsema, mencegah dan melarutkan batu buah pinggang dan menjanjikan kadar kolestrol yang lebih rendah.





Anggur
Anggur mengandungi nilai nutritif yang besar, memperbaiki darah dan menghaluskan bahan pejal, selepas memakan anggur, elakkan dari meminum air kerana ia akan menyebabkan serat
Jika anda dijangkiti demam denggi makanlah anggur hitam dan kemudian minum air 100 Plus dengan segera menawar virus denggi



Epal
Kandungan vitamin C buah epal rendah, tetapi ia mengandungi asid sitrik, tannin pottasium dan magnesium, zat besi dan fosforos serta pectin. Mengandungi antioksida dan flavonoids yang membantu menurunkan risiko penyakit barah, angin ahmar dan sakit jantung





* Itu saja yang dapat di kongsi..Untuk taw khasiat buah-buahan yang lain, search sendiri la yer..
k jumpa lagi..papai

 


 


No comments:

Post a Comment